B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

10 april 2011

Nogmaals Parijs-Roubaix

Cancellara heeft dan toch Parijs-Roubaix niet gewonnen, niettegenstaande de verpletterende meerderheid vanmorgen qua aantal tweets over hem (zie dit vorige bericht).

Net als vorige week voor #rvv heb ik vandaag nagegaan hoeveel Roubaix tweets er vandaag (en enkele dagen daarvoor) de twitosfeer ingestuurd werden. Tussen 16u en 17u waren er bijna 5.000 tweets. In het totaal kwam ik aan meer dan 29.000 tweets.


De meeste tweets op 10/4 waren (althans volgens Twitter) in het Engels (46%), gevolgd door het Nederlands (30%), Frans (9%) en het Spaans (7%).


Het volgende plaatje uit Engagor geeft de most retweeted, most mentioned en top posters. De most mentioned Twitter account is die van Fabian Cancellara (@f_cancellara). De Twitter account van de vriendin (en binnenkort vrouw) van Johan Vansummeren (@minavangrieken) kwam nog niet in de top lijst voor, ze zal er ongetwijfeld een pak volgers bij krijgen.


En nu nog een laatste grafiek. De onderstaande grafiek geeft aan welke tools de afgelopen dagen gebruikt werden voor de Roubaix tweets. Het viel mij op dat de verdeling van de gebruikte tools op de dag van de wedstrijd zelf toch enigzins afweek van de voorgaande dagen. Het aandeel van twitterfeed was een pak lager, slechts 6% op de wedstrijddag ten opzichte van rond de 20% de voorgaande dagen. De web interface werd vaker gebruikt tijdens de wedstrijddag : 30% versus 21% tot 24%. TweetDeck schoot eveneens omhoog van 10% à 12% naar 17%. Twitter for iPhone, Twitter for BlackBerry®, HootSuite en Echofon werden tijdens de wedstrijddag ook vaker gebruikt. De mogelijke verklaring lijkt mij dat de dagen voor de wedstrijd de tweets voor een deel afkomstig waren van automatische bronnen zoals mediasites of wielersites. Tijdens de koers kwamen de persoonlijke tweets veel sterker naar voor.

Related Posts with Thumbnails