B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

12 juni 2008

Mobiliteitspatronen

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan naar aanleiding van een publicatie in Nature over mobiliteitspatronen van gebruikers van mobiele telefonie. Onderzoekers van de Northeastern University hebben de bewegingen van 100.000 personen in een niet vrijgegeven Europees land bestudeerd.

Volgens de berichtgeving is een dergelijke studie niet toegelaten in de Verenigde Staten. De privacy van de onderzochte personen zou immers niet gegarandeerd zijn.

Eén van de verrassende conclusies is dat de meeste personen zich verplaatsen binnen een relatief beperkte straal van 20 miles (of zo'n 30 kilometers). Een dergelijke studie levert natuurlijk ook mooie plaatjes op, zie hieronder een voorbeeld.


In België verstrekt het bedrijf Be-Mobile file-informatie die gebaseerd is op anonieme gsm-signalen. Voor zover mij bekend heeft dit in België nog niet geleid tot bedenkingen over privacy van de individuele automobilisten.

Related Posts with Thumbnails