B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

18 september 2008

Krantenlezers en Krantenbezoekers

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft dinsdag een rapport vrijgegeven over het aantal lezers per krant en de evolutie ten opzichte van de vorige cijfers. Deze cijfers kan u in allerlei krantenberichten terugvinden (De Tijd, DS, HBVL, GVA en Knack). Naar goede traditie haalt elke krant er steeds de cijfers uit die voor de betrokken krant (of krantengroep) het beste voorkomt : hoogste aantal lezers, sterkste stijger in absolute termen, sterkste stijger in relatieve termen, ... Deze cijfers van het aantal lezers per krant zijn voor de uitgevers van de kranten zeer belangrijk, de advertentietarieven worden er immers op gebaseerd.

De tabel hieronder bevat de cijfers die ik terugvond in de verschillende krantenberichten. Op de site van de CIM zijn deze cijfers niet terug te vinden (althans voor iemand die geen CIM lid is).


Ik vond het de moeite na te gaan hoe de websites van deze kranten presteren. Zouden de resultaten daar in dezelfde lijn liggen als de CIM cijfers ? Er zijn verschillende websites die interessante informatie leveren. Ik heb van de volgende sites gebruik gemaakt :
- CIM metriweb publieke cijfers (laatste 7 dagen)
- Google Trends, daily unique visitors
- Alexa traffic rank
- Compete number of unique visitors (uit de Verenigde Staten)
- Technorati authority, dit is het aantal verschillende blogs die naar de krantensite linken


De overzichtstabel en de verschillende grafiekjes geven aan dat elke rangschikking weer een andere volgorde van de krantensites met zich mee brengt. In ieder ligt het aantal lezers van de papieren edities van de kranten nog steeds boven het aantal bezoekers van de krantensites.

Vervolgens kan u hieronder nog enkele vergelijkende grafiekjes bekijken.

Google Trends, daily unique visitors

Alexa movers and shakers

Compete number of unique visitors monthly (US)

Trendpedia number of blogposts


Technorati : - - - - - - - - - -

Related Posts with Thumbnails