B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

08 februari 2009

Dendermonde en Twitter

Op 23 januari 2009 viel een jongeman een kinderdagverblijf te Dendermonde binnen. Hij vermoordde een kinderverzorgster en twee baby's. Bovendien werden nog een heleboel andere kinderverzorgsters en baby's ernstig verwond. Deze droeve gebeurtenis kwam ook ter sprake in talrijke berichten op Twitter.

Nu dat de kalmte weer teruggekeerd is in Dendermonde, leek het mij interessant na te gaan in welke mate Dendermonde aan bod kwam in Twitter-berichten. Daarvoor was Twitter Search (en meer bepaald de API) een handig hulpmiddel. Deze site laat toe te zoeken in de Twitter berichten van publieke Twitter gebruikers, gebruikers die hun berichten niet afgeschermd hebben.

In het totaal heb ik dankzij Twitter Search 402 Twiter gebruikers teruggevonden die 1432 verschillende Twitter berichten gepubliceerd hebben waarin de woorden Dendermonde of Termonde (de Franstalige benaming) vermeld werden.

Het eerste bericht waarin de dramatische gebeurtenissen ter sprake kwamen dateert van 23/1/2009 10u57. Het eerste bericht (van hannes_nieuwsbe) werd vrij snel gevolgd door een heleboel andere. De grafiek hieronder geeft aan dat vrij snel na het plegen van de feiten er een piek was in het aantal berichten (23/1/2009 tussen 11u en 12u). De eerste dagen bleven er veel berichten komen. Na de begrafenis van de slachtoffers op 31/1/2009 is het aantal berichten sterk teruggevallen. Occassioneel valt de term Dendermonde nog wel eens, bijvoorbeeld in dit bericht over een brandje in de gevangenis van Dendermonde.


Het grootste deel van de Twitter gebruikers die in hun berichten Dendermonde of Termonde vermeld hebben is in Belgie te situeren. Op de tweede plaats komt Nederland, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Uiteindelijk blijkt dat het nieuws over deze gebeurtenissen verre uithoeken bereikt heeft : Tsjechië, Noorwegen, Servië, Maleisië, Filipijnen, India, Canada en Zuid-Afrika.

De meest productieve Twitter gebruikers zijn hieronder terug te vinden.
 1. http://twitter.com/belgium_fr : 122 Twitter berichten
 2. http://twitter.com/belgium_nl : 107 Twitter berichten
 3. http://twitter.com/rtlinfo : 74 Twitter berichten
 4. http://twitter.com/benews_fr : 34 Twitter berichten
 5. http://twitter.com/benews_nl : 28 Twitter berichten
 6. http://twitter.com/dsobinnenland : 25 Twitter berichten
 7. http://twitter.com/nosdigidesk : 25 Twitter berichten
 8. http://twitter.com/lesoir : 24 Twitter berichten
 9. http://twitter.com/Nieuwsblad_be : 22 Twitter berichten
 10. http://twitter.com/DAG_NL : 21 Twitter berichten
 11. http://twitter.com/BNR_Nieuwsradio : 20 Twitter berichten
 12. http://twitter.com/deredactierss : 20 Twitter berichten
 13. http://twitter.com/ladh : 19 Twitter berichten
 14. http://twitter.com/DominicP : 18 Twitter berichten
 15. http://twitter.com/interMedias : 18 Twitter berichten
 16. http://twitter.com/dagnieuws : 18 Twitter berichten
 17. http://twitter.com/hbvl_be : 18 Twitter berichten
 18. http://twitter.com/RTBFinfo : 17 Twitter berichten
 19. http://twitter.com/nieuwspuntbe : 15 Twitter berichten
 20. http://twitter.com/tombogman : 15 Twitter berichten

Het valt op dat in deze top 20 slechts 2 "menselijke" Twitter gebruikers voorkomen. De overige Twitter accounts publiceren Twitter berichten op automatische wijze, zonder enige menselijke tussenkomst. Automatische Twitter berichten kunnen herkend worden aan het feit dat in alle berichten een in voorkomt. In 75% van de berichten kwam er een URL voor.

Als alle followers van de 402 verschillende Twitter gebruikers die over Dendermonde/Termonde getwitterd hebben samengeteld worden, bekomen we in het totaal 100.541 Twitter gebruikers. Dit aantal zal ongetwijfeld een overschatting zijn omdat meerdere Twitter gebruikers vermoedelijk gemeenschappelijke followers hebben. Aan de andere kant zullen er ook een heleboel private Twitter gebruikers zijn die ook in hun berichten Dendermonde/Termonde vermeld hebben. In ieder geval hebben de berichten over de gebeurtenissen over de droeve gebeurtenissen in Dendermonde een groot aantal Twitter gebruikers bereikt.

Wat hebben we geleerd uit dit onderzoekje.
 1. De media hebben de weg naar Twitter ontdekt, wat kan afgeleid worden uit de talrijke berichten van automatische Twitter accounts opgezet door kranten, nieuwszender en nieuwsaggregatoren.

 2. News travels far and fast, wat kan afgeleid worden uit de geografische herkomst van de Twitter accounts en de piek vlak na de eigenlijke gebeurtenissen.

 3. De storm van berichtenis na een tijdje gaan liggen, wat ook maar goed is.

Related Posts with Thumbnails