B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

26 november 2009

Leterme op Facebook

Dat niet iedereen opgezet is met de aanduiding van Yves Leterme als opvolger van Herman Van Rompuy als eerste minister van België zeer goed merken op Facebook. Ik heb nagegaan hoeveel Facebook groepen er zijn die voor of tegen Yves Leterme zijn en hoeveel members deze groepen wel kennen. Ik vond 110 verschillende Facebook groepen waar "Leterme" in de titel van de groep aanwezig was. Op basis van de titel heb ik de groepen opgedeeld in "vóór" en "anti". Bovendien heb ik op basis van de titel van de groep een taaletiket aan elke groep toegekend : Nederlandstalig, Franstalig of overige (tweetalig of Engelstalig).

Het sentiment op Facebook is duidelijk "anti" Leterme. Van de 110 groepen zijn er 94 "anti" Leterme en maar 16 "vóór". De groepen "vóór" hebben voornamelijk een Nederlandstalige titel, er zijn gelukkig ook nog twee groepen "vóór" met een Franstalige titel. De "anti" groepen vind je zowel met Nederlandstalige als Franstalige titels.


Ik heb ook een gelijkaardig plaatje gemaakt met deze keer niet het aantal groepen, maar het totaal aantal members van de Facebook groepen. Het "anti" kamp verzamelt op dit ogenblik meer dan 24.000 members, het "vóór" kamp blijft steken op 807 members. De supporters "vóór" zijn in de Nederlandstalige groepen te situeren (694 van de 807). Het "anti" kamp staat zeer sterk in Vlaanderen, met meer dan 14.000 members voor de groepen met een Nederlandstalige titel.


Het laatste plaatje geeft het gemiddeld aantal members per Facebook groep in de verschillende kampen. Waar het aantal Franstalige "anti" groepen zelfs iets hoger lag dan het aantal Nederlandstalige "anti" groepen, blijkt dat de Franstalige groepen veel minder Facebook members kunnen mobiliseren. Zijn er minder Franstalige Facebook members of kan het hen niet schelen ?

1 Bedenking(en) :
Blogger Paul Cobbaut had op 27 november, 2009 13:03, de volgende bedenking ...

Heb je deze anti-groep met meer dan 31.000 leden gemist ?
http://www.facebook.com/#/pages/Wij-willen-Yves-Leterme-NIET-terug-als-premier/178904514891?ref=mf

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails