B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 december 2009

Gowalla

Toen ik onlangs enkele berichten over Gowalla opmerkte, vond ik dat ik deze dienst ook eens moest uitproberen. Gowalla is, net als Foursquare dat blijkbaar in België minder populair zou zijn, één van de sites waarmee je aan je vrienden kan laten weten waar je bent. Het mobiele web in actie bijgevolg.

De eerste stap is het bezoeken van de website gowalla.com die overigens ook bereikbaar is via gowal.la.


Aanmelden is vrij eenvoudig. Vrij snel werd het mij duidelijk dat je pas Gowalla goed kan gebruiken indien je de Gowalla iphone applicatie installeert. Maar ik heb nog steeds geen iphone, wel een HTC met Windows Mobile. Ondertussen is er ook een Android client, maar die is voorlopig ook niet aan mij besteed.


Wat kan je verder op Gowalla ontdekken ? Je kan er populaire spots ontdekken, bijvoorbeeld in Leuven.


De Leuvense Kerstmarkt, die overigens al achter de rug is, is blijkbaar bezocht door 8 Gowalla gebruikers, die er 15 keer langsgekomen zijn.


Gowalla is ook een social network. Je kan er ook op zoek gaan naar vriendjes. Gowalla maakt het je zeer makkelijk om op zoek te gaan naar vriendjes, door een link te leggen naar Twitter en naar Facebook. Gowalla legt via oauth een connectie naar Twitter, waardoor Gowalla in de lijst van je followers op zoek kan gaan naar reeds actieve Gowalla gebruikers. In mijn geval zijn er nog 23 Twitter vriendjes die ook reeds over een Gowalla account beschikken. Door op de rode knop te klikken kan je ze een request sturen, waarna ze nog jou als Gowalla-vriend moeten bevestigen.


Van mijn Facebook connecties zijn er nog maar twee die reeds aanwezig zijn op Gowalla (buiten diegene die al vriend zijn natuurlijk).


In de lijst van je Gowalla vrienden kan je nagaan wanneer en waar je vrienden voor de laatste keer van Gowalla gebruik gemaakt hebben.


Op je vrienden pagina krijg je ook het overzicht van de personen die je een request gestuurd hebben. Indien je op Linkedin teveel verzoeken tot conneccties verstuurt waarop met "I don't know this person" gereageerd wordt, krijg je van Linkedin de beperking opgelegd dat je geen nieuwe verzoeken meer kan versturen. Of Gowalla ook actie onderneemt als je netwerken spamt staat niet aangegeven.


Van een actieve Gowalla gebruiker kan je een heleboel zaken vernemen : waar de persoon geweest is, welke de vrienden zijn, welke de laatste tweets zijn.


Indien een actieve Gowalla gebruiker aangeeft op een locatie te zijn, kan er ingesteld worden dat er een Twitter bericht verstuurd worden waarmee je gans je Twitter netwerk laat weten dat je daar bereikbaar bent. Via de Blogoloog kan je deze gowal.la notificaties mooi nagaan.


Voorlopig is Gowalla niet aan mij besteed. Ten eerste om praktische redenen, ik beschik niet over een mobiel toestel waar ik de mobiele client kan installeren. Bovendien heb ik toch enkele bedenkingen over de privacy. Door een site als Gowalla te gebruiken laat je aan een potentieel grote groep personen weten waar je bent. Je woonplaats te weten komen is tegenwoordig niet zo moeilijk. De kans bestaat dat van zodra je laat weten in de bioscoop naar een film te kijken, je thuis ongewenst bezoek krijgt. Zelfs indien je netwerk geen slechte bedoelingen heeft, brengt een site als Gowalla met zich mee dat je voor een groot stuk inzicht geeft in je privé-leven, niet enkel aan je direct netwerk maar ook aan alle Gowalla gebruikers.

Related Posts with Thumbnails