B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

08 februari 2009

Microsoft Live Maps Belgium

Microsoft heeft voorbije week Live Maps Belgium gelanceerd, wat onder meer bekend gemaakt werd door tweets van Miel Van Opstal en Kris Hoet. Zie ook de berichten op de Liveside.net blog en Virtual Earth blog. Ik vroeg me af of Live Maps Belgium een waardig alternatief is voor Google Maps Belgium. Laten we een aantal screenshots bekijken.


Een zeer storend punt is dat Microsoft er vanuit gaat dat Frans de dominante taal is in België. Live Maps opent standaard met een Franstalige interface. Google is soms in hetzelfde bedje ziek, de nieuwe dienst Google Latitude heeft ook deze kuren. Van de Belgische bevolking is 60% Nederlandstalig. Andere sites laten de taalkeuze afhangen van de taalinstellingen van de browser. Dit is zeker een gemiste kans voor Microsoft Live Maps. Gelukkig kunnen Nederlandstaligen met een simpele klik overschakelen naar een Nederlandstalige interface. Weer spijtig is dat je telkens deze overschakeling moet doen, er wordt niet bijgehouden welke taalversie je in een vorige sessie bekeken hebt. Engelstaligen in België kunnen overigens niets aanvangen op Live Maps Belgium, de mogelijkheid naar een Engelse versie over te schakelen is immers niet voorzien. Deze gebruikers moeten maar maps.live.com gebruiken.

De kaart die je in de Nederlandstalige versie te zien krijgt is veel minder "Nederlandstalig" in vergelijking met de Franstalige kaart. Waarom staat er "Flemish Region" en "North Brabant" ? In de Franstalige interface staat er "Region Flamande" en "Brabant Septentrional". Kon er voor de Vlaamse steden "Ostend", "Ghent" en "Antwerp" niet de correcte plaatsnamen gebruikt worden ? In de Franstalige interface staat er "Ostende", "Gand" en "Antwerpen/Anvers".


Standaard wordt er gezocht naar bedrijven die met de zoekterm overeenkomen. Persoonlijk zal ik veel meer zoeken naar locaties en routes, dus die eerste keuze komt mij storend over. Indien je een zoekterm intikt en vervolgens "Locaties" aanklikt, verdwijnt de opgegeven zoekterm. Je mag je zoekterm bijgevolg nogmaals intikken. Als je het resultaat voor een locatie bekomen hebt en dan naar een routebeschrijving wil zoeken, dan moet je nogmaals start en einde ingeven. Bij Google Maps wordt onthouden naar welke locatie je gezocht hebt zodat je makkelijk de routebeschrijving kunt bekomen van of naar je voordien opgegeven locatie.

Microsoft heeft samenwerking aangekondigd met goudengids.be. Dit laat makkelijker toe bedrijven te vinden. Ik heb naar Microsoft gezocht, zonder een locatie in te vullen. Het resultaat was op minst bizar te noemen. De locatie bovenaan wordt plots "belgia", en de vijf resultaten situeren zich allen in de buurt van Kortrijk. Je zou toch verwachten dat Microsoft Live Maps de lokale vestiging van Microsoft zou kunnen terugvinden.


Ik heb in mijn woonplaats gezocht naar het bedrijf "Moeys". Gelukkig vindt Live Maps twee bedrijven terug, één in Bertem zelf en één in Korbeek-Dijle. Beide bedrijven worden telkens twee keer gevonden. Op de kaart staan maar twee aanduidingen. De aanduiding voor Moeys in Bertem wordt nog correct geplaatst, deze voor Moeys in Korbeek-Dijle daarentegen niet. Niettegenstaande ik voor de Nederlandstalige versie van de interface gekozen heb, duiken er een heleboel Franstalige termen op "Commerces 1 - 4 sur 4 trouvés pour moeys à proximité de bertem", "tous les résultats" en "Envoyer par messagerie". Je zou je beginnen af te vragen of Live Maps Belgium wel bij Microsoft getest is op de juiste taalversie.


Live Maps biedt al een tijdje vogelvlucht-weergave aan. Hiermee kan je zeer diep inzoomen en krijg je beelden vanuit een hoek. Bovendien zijn een heleboel plaatsen vanuit 4 verschillende hoeken gefotografeerd, waartussen je makkelijk kan overschakelen. Op dit ogenblik biedt Google Maps dergelijke beelden niet aan. Zie ook deze bespreking van een tijdje terug op de Belgeoblog.

Hieronder vind je het resultaat van een zoekopdracht naar Rogierplein, België in dergelijk vogelvlucht-perspectief. Er is duidelijk een probleem met de syncronisatie van de straten en de foto's in vogelvlucht-perspectief. De kruising van de Brabantstraat en de André Bertulotstraat blijkt zich te situeren op de 20ste verdieping van de Dexia Toren. Onder de toenmalige Rogiertoren was er winkelgalerij. Op de huidige kaarten wordt deze nog steeds aangegeven, alhoewel er van de "Passage International" al lang geen sprake is. Uit deze screenshot blijkt nogmaals dat met de taalkeuze onvoldoende rekening gehouden wordt, er is enkel sprake van "Place Charles Rogier" (3 keer vermeld) en "Rue de Progrès" (2 keer vermeld).


Microsoft heeft een inspanning geleverd om een Belgische versie van Live Maps ter beschikking te stellen. Spijtig genoeg zijn hierbij een aantal fouten gemaakt. Van een bedrijf zoals Microsoft dat toch prat gaat op het testproces van haar ontwikkelingen zou je dergelijke beginnersfouten toch niet verwachten. Voorlopig blijft Google Maps Belgium mijn voorkeur wegdragen. Enkel voor de vogelvlucht-weergaves lijkt zal ik Live Maps Belgium af en toe gebruiken.

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 08 februari, 2009 13:06, de volgende bedenking ...

Bruno, bedankt voor de tests en de feedback. Alles wordt doorgegeven aan de juiste mensen zodat we dit nog kunnen bijsturen voor we de 'officiele' aankondiging doen. Tot gauw!

 
Blogger Unknown had op 11 februari, 2009 10:27, de volgende bedenking ...

Ik weet dat ik dat vorig jaar in mei ook al gezien had, ook met de 'birds eye' over belgie, zo nog mijn kot gezien van de andere kant en zo... behalve dat het in het nl is merk ik toch niet zo veel verschil...

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails