B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

18 september 2009

Bike to Work community

Bike To Work is een initiatief, dat uitgaat van de Fietsersbond, om werknemers aan te zetten vaker de fiets te nemen voor woon-werk verplaatsingen. Bike To Work kwam overigens reeds in een eerder bericht aan bod op dit blog.

Zelf heb ik ervaren dat het viraal effect binnen een bedrijf wel degelijk werkt - collega's kunnen elkaar aansporen om eens met de fiets naar het werk te komen. Het initiatief Bike to Work probeert hier ook op in te spelen. In dit bericht wil ik even inzoomen op de mogelijkheden die de site Bike to Work nu biedt.

Als je regelmatig of slechts af en toe met de fiets je woon-werk verplaatsingen doet, kan je je registreren op de site. Indien je werkgever de actie ook ondersteunt, kan je je ook aanmelden bij je bedrijf. Binnen elk deelnemend bedrijf is er een contactpersoon die je moet aanvaarden vooraleer je op de site van Bike toWork ook effectief aan dat bedrijf gekoppeld wordt. Op dit ogenblik zijn er overigens maar 44 deelnemende bedrijven.

Het is niet mogelijk om de resultaten voor elk van de deelnemende bedrijven te zien, zoals het aantal aangemelde fietsers, de afgelegde kilometers, de fietsuren, ... Je kan enkel info zien voor het bedrijf dat aan je profiel gekoppeld is. Hieronder kan je zien dat alle medewerkers van Dexia voor meer dan een kwart van de afgelegde kilometers en de fietsuren gezorgd hebben.


Je kan natuurlijk op de site ook je eigen statistieken zien. Ik heb mij pas vorige week aangemeld en ben ondertussen slechts twee keer naar het werk gefietst.


De site Bike to Work biedt ook de mogelijkheid om een fietser op te zoeken. Dit kan handig zijn om af te spreken of om informatie uit te wisselen over fietsroutes. Eerst had ik de indruk dat je zowel een geldige postcode voor het thuisadres als het werkadres moest opgeven.


Zo waren er daarstraks 7 personen die van postcode 3000 (Leuven) naar postcode 1000 (centrum Brussel) fietsen.


Ik heb echter ontdekt dat de zoekfunctie ook werkt indien je slechts één enkele postcode ingeeft, en dat je bovendien ook van wildcards gebruik kan maken. Van postcode 3* naar postcode 1* bekwam ik al meer dan 100 verschillende personen.

De ontwerpers van de site Bike to Work hadden veel verder kunnen gaan in hun site. De zoekfunctie laat niet toe te zoeken binnen je eigen bedrijf. Het zou ook leuk zijn indien geregistreerde fietsers elkaar kunnen contacteren. Nu zijn het af en toe cryptische namen, soms zelfs bedrijfsuserid's, wat het niet altijd makkelijk maakt iemand te identificeren. Een andere leuke uitbreiding zou kunnen inhouden dat de fietsers en hun postcodes getoond worden op een Google Maps.

De enige content die de geregistreerde fietsers op dit ogenblik kunnen bijdragen tot de site Bike to Work zijn hun profiel en hun fietsgegevens. De site laat echter niet toe dat een geregistreerde fietser op de site gegevens van een andere geregistreerde fietser te zien krijgt of dat geregistreerde fietsers via de site met elkaar in contact komen. Van Web 2.0 hadden de ontwerpers ofwel niet gehoord ofwel vonden ze dat niet belangrijk voor deze versie van de site. Van een "echte" Bike to Work community kan op dit ogenblik bijgevolg nog geen sprake zijn.

2 Bedenking(en) :
Blogger Tom Klaasen had op 18 september, 2009 14:29, de volgende bedenking ...

Er kan inderdaad nog serieus wat verbeterd worden aan die site, zowel qua opzet als qua gebruiksvriendelijkheid:

'Vind je je bedrijf in deze lijst en je wil je aanmelden bij de coördinator van je bedrijf, klik dan "mijn bedrijf" uit de menu "mijn bike to work".'

Waarom niet gewoon "klik dan hier" ?

 
Blogger Tom Klaasen had op 18 september, 2009 14:38, de volgende bedenking ...

Ook plezant dat ze aan de kleine bedrijven denken:

http://www.biketowork.be/index.php?option=com_content&view=article&id=65%3Adeelnemen&catid=2%3Abike-to-work&Itemid=63&lang=nl-NL

Waarom kost deelname voor een klein bedrijf meer per werknemer dan voor een groot ??

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails